måndag 31 maj 2010

Återhämtning och HotYoga!


Igår ägnade jag förmiddagen åt jobb och lite allmänt fixande. Eftermiddagen/kvällen bestämde jag fick bli "inget planerat, utan göra vad man känner för, tid". Ett ganska ovanligt inslag i en annars rätt inrutad vardag. Det visade sig bli en bra blandning av saker.

Började med att åka till Botaniska trädgården, för att skissa och teckna lite. Förra veckan lyckades jag komma över lite färg, akvarellpapper, pennor och penslar av hög kvalité på 70% rea. Materialet skulle nu testas. Jag målar alldeles för lite utomhus, jag saknar det verkligen. Det är både avkopplande och nyttigt för kreativiteten. Att lära sig se saker som de är och inte som man tror att de är, är grejen med att avbilda något för mig. Ofta har man förutfattade bilder i sin hjärna om hur saker och ting ser ut, men när man verkligen iakttar dem, förstår man att det inte alltid är så. Svart är tillexempel oftast inte svart, ett öga ser inte ut så som den bilden hjärnan har av ett öga.

Efter det en snabb kaffe på balkongen och sedan en lugn cykeltur ut till Gymnasium i Sisjön för att testa Hot Yoga med Monika Björn. Jag är ju en rätt sporadisk Yogautövare, även om jag gillar det och vet att kroppen mår bra av det. Tiden finns inte riktigt just nu.

Hot Yoga utövar man i en sal som är ca 38 grader varm, det är väl det som är den största skillnaden mot det man oftast tänker på som Yoga.

Och varmt var det verkligen! De första 5 minuterarna var värst, men sen kändes det bättre. Jag blev lite yr under de första, stående övningarna. Det tog inte lång tid förrän svetten rann.

Personligen klarar jag värme rätt bra, men jag kan tänka mig att det blir en rejäl utmaning om man är känslig för värme. En rolig grej var att jag upplevde att det var lättare att hitta andningen i värmen. Annars tenderar jag att glömma bort att andas och står och håller andan i positionerna. I värmen måste man helt enkelt andas för att inte bli yr och ramla. Sen var värmen bra för mina stela cykelmuskler. Jag kände mig mjukare i kroppen i värmen.

HotYoga är något man som cyklist med fördel kan använda som återhämtning/alternativträning. Fördelarna är många:

- Det är bra för musklerna att användas på ett annat sätt än det rätt monotona, upprepande sätt vi gör på cykeln.

- Värmen gör att man blir mjukare och har lättare att träna rörligheten.

- Man ökar cirkulationen i värmen, vilket underlättar återhämtningen.

- Avslappningseffekten är mycket god.

- Träningen har också olika mentala aspekter, tex att fokusera för att stå ut med värmen, att fokusera för att hålla balansen eller komma lite längre i en rörelse.

- Att göra något helt annat än det man vanligen gör i en annan miljö ger ny energi mentalt.

Efter yogan rullade jag hem och mötte upp Markus för att dra vidare till La Sombrita på Linnégatan för intag av Tapas och ett glas rött. Restaurangen, som är aningen för knökad med folk på helgerna för att falla i min smak, är faktiskt underskattad. En måndagskväll fungerar dock stället utmärkt eftersom det är lugnt där då. Det är enkelt, prisvärt och med god mat i rejäla portioner. Riktigt spanskt alltså!

2 kommentarer:

 1. Mia Andersson4 juni 2010 10:40

  Hej Åsa! Kul att läsa om din yoga-upplevelse! Jag har inte testat hot yoga här i Sverige, ska försöka få till det snart. Var har du köpt billiga målarsaker? Jag skulle behöva en del nytt. Hoppas att vi syns snart, det är märkligt att det är så sällan trots att vi är på samma gym. Ha det gott!
  /Mia

  SvaraRadera
 2. Hello Mia!
  Jag köpte dem på konstnärsramar i väst på Linnégatan. Jag tror dock de har stängt nu, det var utförsäljning.

  Ja, vi går verkligen förbi varandra! Nu ska jag till Italien och är borta ett tag, men sen så :)

  SvaraRadera