måndag 29 december 2014

Diegem Superprestige -frostigt!

Frostigast hittils i år.. Foto: Tom Prenen
Sandhindret var inte vidare svårt går...Foto: Tom Prenen

Gillar att tävla varannan dag. Igår var det Superprestige i Diegem strax utanför Bryssel och imorgon är det en deltävling i Bpostbank Trophy i Loenhout. Att tävla så mycket kräver dock en hel del både planeringsmässigt och för kropp & knopp.

Första julcrossen jag körde för två år sedan var jag helt själv, hade ingen hjälp i "materialpost", bara en cykel och två lånade extrahjul. Där jag bodde fanns ingen tvättmaskin eller plats att tvätta cykeln. Alla tävlingarna var superleriga så dagarna mellan tävlingarna användes till att för hand i duschen och i handfatet försöka få rent kläderna och få dem torra till nästa race liksom att finputsa cykeln och ev. laga något som gått sönder eller förebygga att det inte skulle gå sönder.
Ignace: en riktig klippa! Foto: flandernresor.se

Därför är jag nu så otroligt tacksam för den hjälp jag får och de snälla människor som engagerar sig.
Det är en stor fördel när man har någon som tar hand om cyklarna efter racet och ser till att de är perfekt rena innan man åker från tävlingen. På så sätt har man bara tvätten att fokusera på när man kommer hem dit man bor och med tvättmaskin är det ju ingen svår sak. De dagar man inte tävlar kan man istället ägna mer tid åt lugnt rull och återhämtning och lite småfix. Samtidigt är det också nån slags trygghet att veta att det faktisk går att klara sig ensam utan hjälp om man verkligen vill. Och har man slitit med det själv tror jag att man ännu mer uppskattar den hjälp man får.

Gårdagens tävling? Den gick ok, förutom första varvet där det blev lite mekaniska problem och fick byta cykel. Slutade på en 25:e plats vilket kanske inte låter så imponerande, men med tanke på att startfältet i princip var detsamma som i Världscupen Zolder med två av världens bästa cyklister på damsidan (alla kategorier) och totalt ca 60 damer på startlinjen var det ändå ok. Hade ett mål på minst topp 25 och såg top 20 som rimligt vid en bra dag i det motståndet.
Temperaturen var minst sagt kylig,   -3grader, vilket känns kallare här nere än hemma. Värst var det väl om händerna men efter halva racet var de varma igen. I mål hade leran frusit fast på skorna så jag fick nästan inte av mig dem, såg lustigt ut.
Det är dock bra att öva lite på att tävla i kallt väder. Förra gången cyclocross VM gick i Tabor var det ca  -10 grader där så helt klart finns risken för kallt väder i slutet av januari. Något jag personligen är väldigt orolig för är att landslaget inte ska ha fått fram några ordentliga kläder att tävla i tills dess. I minusgrader är det långärmad, flossad tempodräkt som gäller, även långa ben för de flesta, men det är bara det att de senaste åren har man inte tagit fram några specifika cx-kläder, trots att det funnits önskemål från oss cyklister om just långärmade, flossade dräkter som Kalas tillverkar) utan vi har fått köra i kortärmade supertunna sommartempodräkter. Inte särskilt hälsosamt eller gynnande för att prestera om ni frågar mig. Jag vet ärligt talat inte vad jag ska göra om det är 10 grader kallt och jag ska representera Sverige i en tunn trikådräkt, köra med min egen från Kalas under kanske? Kommer se skitsnyggt ut med dubbelpadding...Dagens rull blev i fint väder och på en bit pavé, inte helbekvämt att cykla på.


6 kommentarer:

 1. Grattis Åsa! Och tack för att du berättar detaljerna, älskar dina tävlingsrapporter. Uppriktigt avis på att du får tävla så mycket - vilken fantastisk träning. Även om det lär slita på kropp & knopp med... Har också hört talas om flossade cx-dräkter från Kalas (vår klubb har bytt till Kalas nu), egentligen borde landslaget ha båda varianterna, och egentligen redan nu... Hoppas det fixar sig. Lycka till på nästa tävling, följer med spänning!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Katja! Ja jag har ju sådana från kalas och de fungerar Kanon :) Det är det man behöver på vintern. Det fanns för några år sedan, typ på mitt första CXVM dock inte längre. Hoppas hoppas att de tagit sitt förnuft tillfånga och fixat fram några :)

   Radera
 2. Du ska vara nöjd med resultatet med tanke på vilka namn du körde mot (och slog). Jag sparade två flossade landslagsdräkter från 2012 och vårdar dem ömt. Inte helt rätt sponsorloggor men det får gå. ändå. Jonas på Kalas fixar nog landslagsdesign på ett par dräkter åt dig. Är kanske för sent nu för VM 2015 ? /Benny

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är nog för sent.det är synd när de är så bra! Ev har jag nån gammal hemma jag med, ska leta och se om den i så fall kan modifieras så jag får använda den!

   Radera
 3. Såg dig i resultatlistan precis och 25a var ju bra med de fältet. Imponerad över att du slog Gabby Durrin. Lycka till nu framöver med!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja,det får man ju vara nöjd med ialla fall :)

   Radera