måndag 23 april 2012

Insomnia.

Detta är dagens låt, i sig en grym klassisk låt, men den beskriver också en av de jobbigaste sakerna med att vara mig: 


När man ligger där i mörkret, är dödstrött, men det är ändå omöjligt att sova. När tankarna spinner på i olika möjliga och omöjliga resonemang, bra tankar, dåliga tankar, fina tankar, fula tankar och hjärnan tycks leva sitt eget liv. Eller så somnar man och vaknar hela tiden med hög puls eller med en känsla av att man håller på att bli överhettad. Hur man än vänder och vrider sig, så ligger man inte bekvämt. Täcket är för varmt, men när jag kastar av mig det blir det för kallt istället. Ibland drömmer jag samtidigt som jag vet att jag är vaken och ligger i något slags mellanting av sömn och vakenhet. Det känns som om både kropp och själ går på högvarv, trots att man gör sitt bästa för att slappna av enligt konstens alla regler. Att höra den man eventuellt delar säng eller rum med, sova lugnt och fridfullt med djupa andetag, gör inte saken bättre. Ibland somnar jag vid 5-tiden på morgonen och är då dödstrött när jag ska gå upp på morgonen. 

Jag har sedan sen tonår periodvis haft extremt svårt att sova på nätterna och de senaste 3 åren har det blivit allt fler perioder av sömnlöshet. Allt blev värre efter en period av kombin jobbstress och dålig chef och det har inte riktigt blivit bra sedan dess, även om vissa perioder är ok enligt mina mått mätt. Det är konstigt, då jag anser mig vara en ganska lugn person och jag försöker verkligen ta det lugnt och inte stressa.

 Det är en uppsjö av metoder och saker jag jag har provat under åren för att sova lite bättre. Det har varit allt från att dricka kamomillte till att gå upp och gå ut en promenad mitt i natten. Jag har nästan slutat att ta tupplurar på dagen, prövat diverse olika andnings- och avslappningsmetoder, räknat får och tänka på blomsterängar.Jag har prova att inte äta för sent på kvällen för att kroppen inte ska ha så mycket att jobba med, även att äta på kvällen för att inte vara hungrig. Även inte dricka kaffe, te eller annat upppiggande på eftermiddagen. Det blir ingen som helst skillnad. Diverse tillskott av mineraler och vitaminer har provats också, en läkare skrev ut antihistamin, eftersom det ansågs vara lugnande. Jag sov inte av det heller, men blev helt avtrubbad som i en bubbla hela dagen efter. Har provat att undvika TV, internet och annat på kvällarna, men det hjälpte inte heller något vidare. Jag har även provat Kognitiv beteendeterapi, vilket i och för sig ökade min sömnkvalité från 42% till 76%, så det har väl varit bäst hittills. Det enda jag inte provat är riktigt sömnmedel, vilket jag tänker undvika så länge det går.

Å andra sidan är jag så van att sova dåligt, så ett par dagars dålig sömn innan tävling stör mig inte längre så mycket. Men jag vill så gärna sova gott om nätterna, det är ju så skönt att vakna utvilad och känna hur gott man har sovit, samtidigt som jag vet hur bra just sömn är för återhämtning efter hård träning.

Har hört att det finns några yogaövningar som ska främja sömnen. Ni som vet något om detta, får gärna höra av sig till mig.

God natt :)


2 kommentarer:

  1. provat att be till Gud om de?

    SvaraRadera
  2. Nej Jonas det har jag inte. Är inte övertygat om att han skulle lyssna...

    SvaraRadera