tisdag 2 februari 2016

VM i Zolder, motorcykling, däckad mm

Tyvärr en av få bilder som blev ok när jag skulle plåta.

VM i Zolder avklarat! Har sedan jag kommit hem legat däckad i nån slags magåkomma med ihållande huvudvärk. Igår var tanken att jag skulle fixa massa grejer, men jag låg på soffan och försökte vara blick stilla i 14 timmar. På morgonen hade jag en skum känsla i kroppen och tänkte att det bara var den vanliga kaffebristen. Gick således ut för att köpa en kaffe. Började dricka den men kände mig helt snurrig och illamående och lade mig på soffan under filt. Och där blev jag liggande. Det var länge sedan jag mådde så dåligt, jag fick till och med stänga av musiken för det gjorde ont i huvudet. Försökte dricka vatten men det gick inte. Kändes som ganska bortkastad dag när man inte kan göra någonting, men är ändå glad att jag inte fick detta två dagar tidigare. Då hade det varit kört med min VM start. Då vi haft både magsjuka och förkylningar i landslagshuset känns det ändå som en seger att hålla sig fisk under hela resan. Om man nu måste bli sjuk är det ju bättre att bli sjuk nu. Idag är jag bättre och har fått i mig en smörgås och blåbärssoppa i alla fall.

VM då? Vi fick riktigt crossväder med regn och misärväder, värst var det på lördagen när Junior, U23 dam och vi körde. För min del var det en fördel, då banan blev lite mer tungåkt än vad den annars brukar vara. Det blir dock aldrig superlerigt i Zolder på det sättet som i tex. Baal, tack vare den sandiga jord som där är. Tycker att det blev ett ok lopp för min del. Fick en för mig bra start och lyckades undvika en minde vurpa i första kurvan. Vet inte om jag fick en smäll på bakväxeln eller reglaget eller nåt, för därefter fastnade växeln på näst lättaste växeln (jag kör 38 klinga och 11-34= lätttrampat)och jag fick därefter trampa som en dåre. I första skogspartiet gick det ok då det var lite trögkört, men sen när vi kom ut på platten fick jag trampa i BMX-kadens och tappade ändå tempo och den grupp cyklister jag var i. Som tur var var det ganska nära till depån och jag fick göra ett snabbt cykelbyte. Tappade ändå några placeringar, så det var surt. Det hade varit bra att hänga kvar i den grupp jag var i åtminstone lite längre, för att få lite draghjälp på de snabba partierna. Plockade sedan några placeringar per varv och rullade in på 29:e plats. Det är den bästa placering jag gjort på ett VM i Cyclocross och framför allt det bästa jag gjort på Zolderbanan.

Det var verkligen fantastiska tävlingar i alla klasser på VM. Fick själv ståpäls när herrarna körde, det var helt otroligt spännande!
Händelsen på detta VM som fick störst uppmärksamhet var dock upptäckten av el-motorn i dam U23-klassen. Jag tycker att det hela är extremt konstigt, och det är givetvis bra att det upptäcktes. Frågorna är många. Om det var medvetet, varför gör man så? Är det inte bättre att satsa på mopedrace istället? Och om det nu var så att det är någon kring teamet som ställt dit cykeln, varför vill man riskera att förstöra för en ung lovande cyklist för all framtid? Om det var ett misstag och mekanikern tagit fel cykel, märker han/hon inte att cykeln är tyngre och att inställningarna är annorlunda? Mekanikern lär ju ha jobbat med teamet länge. (om det varit en man som köpt cykeln av cyklisten, borde inte inställningarna se helt annorlunda då). Och även om damklasserna inom cyclocrossen fått ett stort lyft i status det senaste år, är det fortfarande inga större pengar det handlar om. Äran att få en regnbågströja är väl dock lika stor oavsett klass. Men att veta att man vunnit den med hjälp av en motor vore ju bara pinsamt, nästan mer pinsamt än att ha tagit tex. EPO (om man nu kan gradera dessa typer av fusk, det kanske man inte kan..).  Har ju själv tävlat mot den misstänkta damen på massor av race i år. Ironiskt nog kör hon i ett team som har "no drugs" i sitt teamnamn. Ett förövrigt väldigt trevligt team, som man aldrig skulle tro skulle fuska. Nu spekuleras det även om hennes körning på Koppenbergcross, där hon nästan körde lika snabbt som herreliten uppför. Det är ju inte konstigt att folk börjar spekulera, även om jag gärna vill tro att hon inte visste om något om det hela. Man får ju hoppas att sanningen kommer fram och de skyldiga straffas.

Nu är Cyclocrossäsongen över för min del. De senaste två åren har jag kört även i februari (crossäsongen är ju normalt från slutet september till slutet av februari), men i år har jag bestämt mig för att ta ett break. Jag har nämligen andra uppdrag som börjar i slutet av februari och behöver därför några veckor utan tävlingar för att samla kraft. Mer om vad jag ska göra i ett senare inlägg.

1 kommentar:

  1. Hej Åsa, grattis till ett fint resultat i Zolder. Jag blev så inspirerad så jag funderar på att börja cykla igen, tänk! Vi har också ett litet uppdrag till dig, i linje med det du fick för två år sedan. Nytt barn - ny tavla. Hör av dig när du har tid. /CXS-Björn

    SvaraRadera