måndag 8 juni 2015

Vinst på Lida Loop!

Fotocred: David Söderblom
Bra dag igår på Lida Loop. Lida Loop har alltid varit ett lopp jag gillat starkt på grund av de tekniska stigarna och fina evenemanget, och som jag alltid viljat vinna, men aldrig lyckats. Jo, jag har några 2:a och 3:e platser när loppet var nytt, men de senaste åren, har det alltid hänt något på tävlingen. Dubbelpunkor, och annat mekaniskt strul. Det har känts som om det vilat nån slags förbannelse över loppet, att det alltid ska hända något på detta race. Så mål ett med gårdagens tävling var att hålla grejerna hela hela vägen in i mål. Mål två var att jag själv skulle orka hela vägen in i mål. 

Riktigt spännande med egen start för dam-eliten, detta var en av de främsta anledningar till att jag anmälde mig. Det blir ju inte så många långlopp annars. Många har undrat vad jag tycker om det och jag måste säga att jag gillar det skarpt. Främst för att starten blir lugnare då man inte behöver jaga bland massa män, det är lättare att hålla koll på sina konkurrenter och slipper vara på helspänn bland alla killar första milen. Dessutom känns det ärligare, vi ligger på varandras hjul och måste hjälpas åt för att få farten. Är helt klart för detta koncept, men kanske man skulle starta damerna 30 minuter före herrarna och kanske även d30 +40? Herrarna kom ifatt oss strax innan sista loopen, men jag tycker att det var förvånansvärt utspritt i täten, det var max 15 st som kom om mig innan jag gick i mål och inga större grupper. Killarna i toppen har ju också koll, är hövliga och kan köra om på ett bra sätt (oftast), men ska de om en grupp på en smal stig är det naturligtvis mindre bra.

Loppet utvecklades med att jag, Emmy och Angelica, fick en lucka efter ett par km, vi låg ihop och växeldrog. I första skogspartiet hände det något med Emmys hoj, så jag och Angelica jagade vidare. Tycker det fungerade bra med dragjobbet. Vi körde ihop fram till en rätt lång backe strax efter sista varvningen då jag märkte att jag fick en lucka. Den blev större snabbare än jag trodde, så jag tänkte att det var dax att gasa på och se om det höll de sista 15 km till mål, lite väl långt kanske, men det kändes som det var detta tillfälle eller inte. Sagt och gjort, körde på så fort jag kunde till mål. Vann med ca 3 minuter och 50 sekunder. En riktigt skön seger, med tanke på alla år med strul på just detta lopp.

Stort tack till alla inblandade arrangörer för ett toppen lopp, Mackan för langning och inte minst Anette för förstklassigt boende 10 minuter från banan!

Nu ska jag dra igång den här veckan, som innehåller, Foo Fighters, fotboll och hemmaarbete. Förhoppningsvis lite träning med!

2 kommentarer:

 1. Stort grattis Åsa!
  Håller med dig om damstarten. Jag var lite skeptisk i Falun där vi veteranklasser fick vara med. Det blev ett helt annat race, till det bättre. Framförallt upplevde jag starten som ett plus. Mindre tröngsel och för min del mindre rädsla för att något skulle hända. Nog för att det i bland är skönt med ryggar att åka bakom så väger det upp med ett mer rättvist lopp. Så jag hoppas att fler lopp tar efter och även låter som du skriver D30 och D40 starta tillsammans. Tyckte det fungerade bra med en timme tidigare start i Falun.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja kanske en timme är bra?! Bara vi inte får starta kl 9.00 (om de andra ska köra 10) Jag är så sjukt morgontrött ;) Men det var skönt med lite mindre trängsel. Om detta kan locka fler tjejer i tävlingsklasserna kommer det förhoppningsvis bli fler ryggar att ligga bakom med!

   Radera