torsdag 4 mars 2010

Att ladda eller inte ladda, det är frågan..


Nu känns det som man har flytt landet på riktigt. Inte en snöflinga så långt ögat når och det är svårt förstå att det faktiskt är samma sol som hemma som lyser här. Så mycket starkare.
Avlägset. Närmare mellan östern än Europa. Fast ändå Europa.

I morgon är det dags för tävlingspremiär i Cross Country och den första av fyra tävlingar här nere. Jag tävlade i och för sig för en månad sedan, men det var ju i cyclo cross, så det räknas inte som tävlingspremiär. Tävlingen är kategori C2 och går i ett område som heter Monfort Lake, ca 2 timmar från Drors hus. (Dror är min före detta teamkompis från fisherteamet). Jag bor i Drors soffa de första dagarna här och blir väl omhändertagen.

Vi åker i morgon bitti och det innebär att jag förmodligen inte kommer hinna köra hela banan i morgon innan starten. Det blir en överraskning, även Dror har beskrivit banan i minsta detalj och till och med visat en film av den.

Det har visat sig att Dror och jag har lite olika synsätt på hur man laddar till tävlingar. Dror anser att han inte ska äta för mycket dagen innan en tävling, eftersom han då blir för tung under tävlingsdagen. Drors frukost bestod därför av: ett (1) äpple. Efter det 1 h 15 min träning och en omelett till Lunch. Inte mycket kolhydrater i de måltiderna. Dror anser att det inte är bra att äta så mycket kolhydrater, en uppfattning som ju ligger "i tiden". Själv anser att man behöver en hel del kolhydrater, även om man givetvis inte ska smälla i sig 5 kg pasta dagen innan et XC-lopp. Som cyklist förbränner man ju en hel del även i sin träning och äter man då mycket mindre innan tävlingen riskerar man ju att inte hinna fylla på ordentligt med energi. Man måste därför äta bra varje dag och ska man köra ett långlopp (4-5 timmar) kan man gott ladda på med lite extra kolhydrater. Själv har jag problem mer att jag lätt "går tom" så för mig är det nog bra att få i sig mycket kolhydrater på liten yta tex. en Enervit pre sport.

Å andra sidan är Dror och jag två helt olika typer av cyklister, så vi har väl olika behov.

Det där med kolhydrater eller inte, eller hur mycket kolhydrater man ska äta är ju ett omdebatterat ämne och ska jag vara ärlig är jag för dåligt insatt för att säga vad som är rätt eller fel. Min uppfattning är att inget är rätt eller fel, det är bara rätt eller fel för just den personen. Jag tycker det är lite löjligt att debatten är så polariserad och så fokuserad på viktminskning. Sen tror jag att det är skillnad på vad som är bra mat och lagom mycket fett, protein, kolhydrat etc. beroende på om man tränar jättemycket eller om man inte tränar alls.
Det finns ju folk som gått ned jättemycket i vikt genom helt skilda dieter, genom att utesluta än det ena än det andra i kosten, så jag tror inte det finns ett sätt som funkar lika bra för alla.

Jag tror dock fortfarande på att gör man av med mer energi än man tar in så går man ned i vikt, och tvärt om oavsett om man äter mycket eller lite av något livsmedel. Om det sen är hälsosamt eller inte är en annan fråga och den tycker jag är mycket viktigare. Det finns mer och mer "låssasmat" på hyllorna i våra affärer. Man har ingen aning vad som är i eller vad maten kommer ifrån eller hur den behandlats på vägen till att bli mat. Kostdebatten borde snarare fokusera på hur man hittar mat som man mår bra av, som inte innehåller en massa tillsatser eller konstgjorda ämnen. Ren mat, lagad från grunden. Jämför själv en pulversoppa med en riktig hemlagad soppa. Det är inte svårt att välja.

Nog om det nu, Drors yoghurt gjord på getmjölk var i alla fall en av de godaste jag ätit....

3 kommentarer:

  1. Var är du och ska tävla, det framgår ju inte i texten :-)

    Lycka till!

    SvaraRadera