tisdag 21 april 2015

Vårtrötthet?


Jag var ju som sagt i Danmark i helgen och körde en deltävling i deras SRAM-liga. SRAM-liga är en bra serie med UCI-tävlingar som jag verkligen kan rekommendera för dem som vill köra race som är lite större än dem hemma, men inte lika stora som tex Bundesliga eller Schweiziska cupen. Ett bra första steg för dem som vill börja köra internationella mtbtävlingar helt enkelt. 

Det gick väl inte så bra för min del om jag får säga det själv. Drabbad av den där konstiga segheten jag får ibland. 2 varv gick ok, men jag fick slita som ett djur, sen var det tomt i kroppen resterande 3 varven. Känslan var ungefär som att tävla dagen efter ett 5-timmarspass där man dessutom glömt att fylla på med med kolhydrater. Ingen bra känsla alls, men banan var kul, så jag valde att köra genom racet. Jag har tidigare haft liknande känsla i kroppen på tävlingar och då det i princip alltid händer på vår och sommar och väldigt sällan på hösten och vintern, misstänker nån form av allergi. Har testat för olika slags pollen, vilket inte visade något, men man kan enligt personalen på allergologen vara allergisk ändå. I går morse efter loppet vaknade med ögonen helt igentäppta av "gegga" och "allergiont" i halsen, så nåt är det nog. Nu har jag börjat ta medicin och ska köra lite lugnare träning några dagar och se om kroppen blir bättre. Framförallt behöver jag köra lite distanspass nu, eftersom jag är anmäld till Lidingö MTB, men knappt kört några distanspass. Vore ju bra med lite uthållighetsträning inför det 63km långa loppet så man inte väggar totalt efter en timme.

Kontraster berikar helt klart livet. Igår sov jag nästan till 10 och var heldöd ändå efter tävlingen och resan hem, idag är jag färdigtränad på cykeln vid samma tid. Jag blev nämligen upplurad för träning redan kl 8.00 av unga fröken Angelica Edvardsson, som var så här nöjd för att hon lyckades:  


Sjuukt tidigt om ni frågar mig. Själv var jag nöjd mer för att det var så fint i skogen, och efter ett tag vaknade tom jag till lite. En fördel med att cykla så tidigt är att man får ha Änggården nästan för sig själv. Vi stötte dock på två killar från välkänt cykelmärke som också tränade. Eller "jobbade" som de tryckte det själva. Man kanske skulle ge sig in i cykelbranschen, så kunde man ta alla cykelträning som jobb?    

2 kommentarer:

 1. Hej. Upplever precis som du att kroppen är helt energilös nu under träning, det är nästan komiskt vilken skillnad det är. Känner mig allmänt trött och nedstämd. Har tappat lusten till allt. Det började precis som alla andra år vid tidsomställningen i slutet på mars.
  Har du kommit fram till vad orkeslösheten beror på? Ljuset, d-vitaminbrist eller pollen. Eller en kombination av allt :) ?
  /Johan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, jag har inte riktigt kommit fram till det. Men har olika teorier och har uteslutit vissa saker.
   Det kan tex inte ha med dåligt sömn att göra, då jag även sover dåligt när jag presterar bra. Eftersom jag upplever detta mest vår/sommar/tidig höst KAN det ha med nån form av allergi att göra (även om testresultaten som sagt är negativa). Jag har dock astma (positivt enl. provokationstest), vilken jag också har mer besvär av under sommarhalvåret och nästan inte på vintern (om inte kallt). Detta förstärker allergiteorin ordentligt.

   Eftersom jag kör cyclocross på vintern med avsevärt kortare tävlingstid skulle det även kunna ha att göra med att jag är mindre sliten och har mer energi över då, men det känns inte riktigt troligt.

   Det kan också ha att göra med att man hamnat i nån slags "otakt med sig själv" och då med både fysiska och psykiska faktorer inblandade (lite mer flummig teori..)

   För min del tror jag inte humöret spelar så stor roll, då jag både presterat väldigt bra och väldigt dåligt när jag varit i en mental svacka och tvärt om presterat dåligt när jag varit på topp i knoppen..

   Jag älskar vår och sommar och ljus, men jag vet folk som mår sämre av det och har problem med omställningen...

   Det är lite som att leta i en nål i en höstack. Men vet en hel del tränande som upplever liknande "plötslig trötthet". Kanske är det så att vi som tränar märker detta mer då vi ofta pressar oss hårt och att vi inte känt av det om vi inte ansträngt oss på det sättet.

   En risk är att man tror att man är otränad och tränar på mer och blir ännu tröttare bara för det.. Det är inte så bra tror jag. Bättre att dra ned lite på träningen och köra korta men ganska hårda pass.

   Radera