lördag 2 april 2011

Får man svettas?

      Svettigt! Foto: Christer Hedberg

Idag var och instruerade två spinningklasser på Hagabadet här i Götet. Annars håller jag ju mestadels till på Masthuggets Fitness Club, men kör ibland extraklasser på andra ställen.
Det var två härliga gäng som verkligen gav järnet och det är ju alltid så inspirerade att uppleva.

Spinning är verkligen något jag blev riktigt biten av, då jag första gången provade det i Karlstad någon gång 1995-96. På den tiden var det ganska olikt mot hur spinning körs idag, (eller i alla fall det sätt som jag tycker att spinning bör köras för att vara bra träning) med ofta supersnabba "jumps" och "raksträckor" och supersega, långsamma "backpartier". Det jag föll för var nog kombinationen av bra musik och möjligheten att köra slut på sig själv och att man fick svettas ordentligt. 
   
Jag blev själv instruktör 1998 och började då att jobba som instruktör på det som då hette Olympic Fitness Center här i Göteborg, detta tack vare Monika. Egentligen var det helt otroligt att det var där jag började instruera, på den tiden var det både gymmet för det "vackra folket" i staden och ett tillhåll för de mest erkända instruktörsprofilerna i Sverige.  Själv var jag mer en blandning av skogsmulle- och sportdåretypen, som dessutom nästan aldrig gick på krogen och kom cyklandes till och personalfesterna. Jag uppfattades nog som en ganska töntig och allmänt ointressant kuf av en del andra. 
Det jag minns mest var att det var tufft i början som instruktör på Olympic. Vissa klasser gick nästan inte att vicka på, eftersom de som deltog på klassen, gick dit just bara för den ordinarie instruktörens skull och inte för sitt liv kunde tänka sig att bli instruerad av någon annan, särskilt inte av en så "o-cool" person! Ibland var det folk som vände i dörren, bara för att de fick se att det inte var "rätt" instruktör, andra gånger gick de ut när man precis dragit igång. Man blev ganska ledsen över det, för man ville ju visa att man kunde men blev dömd på förhand. Som tur var var inte alla så, många medlemmar var fantastiska och gav beröm och konstruktiv kritik istället.
Det som var bra med denna tuffa start på mitt instruerande, var att jag från början lärde mig att alltid försöka göra en så bra och genomtänkt klass som möjligt och att leverera på topp. De gånger detta inte lyckades, fick man gå hem och deppa för att sedan ta sig samman och göra om och göra bättre. Än idag skulle det aldrig falla mig in att komma till en klass utan att ha full koll på musiken eller ett genomtänkt upplägg Ett fåtal tillfällen, då jag varit tvungen att improvisera, tex med musik från en okänd CD-skiva, har känts helt fel och som om jag levererat något dåligt.

Alla var som sagt så  otroligt snygga på Olympic, en del stod och piffade till sig både med smink och hårspray INNAN de skulle in på klassen. Antagligen för att hoppas bli sedda av den snygge, vältränade (manlige) instruktören.
En rolig historia från Olympic-tiden var ett samtal mellan en receptionist och en välmejkad, välklädd tjej, som min käre sambo hört. Hon skulle köra spinning, troligen för första gången. Hon fick väl biljett och info. om var salen och omklädningsrumen låg mm. Samtalet avslutas med att tjejen säger:  "-Ursäkta, men får man svettas på passet?" 
Ni som kört spinning vet att man troligen gör något fel om man INTE svettas på spinning, det ligger ju lite i spinningens natur att man svettas och om man nu skulle råka svettas och ingen annan gör det vad ska man då göra? Kanske var tjejen så övertygad om att det är fult för oss tjejer att svettas och när vi går på toaletten luktar det blommor och om det inte gör det måste man skämmas. Och man måste vara snygg jämt, även när man tränar. Kanske var det så man tänkte då? 
Som tur är verkar dagens gymmedlemmar inte skämmas för sin svett utan snarare gilla att svettas och att göra ordentlig, tuff träning. Det känns som det är blir mer och mer "back to basics" som går hem bland de som vill träna och jag gillar det! Träning ska inte vara krånglig, den ska vara kul! På dagens spinning, sprutade det svett från de flesta, särskilt från mig och det är jag och säkert de som var med glada för! 

5 kommentarer:

 1. Häääääärlig läsning Åsa! Jag blev glad av hela texten, både din utveckling och "det Svenska gymmets" utveckling till det bättre.
  Tack för en trevlig lördagsunderhållning!

  SvaraRadera
 2. Håller med Oscar, riktigt roligt, och även om jag inte är instruktör på spinning så är det där frågor som ploppat upp hos mig, när man konstaterat efter ett spinningpass att de flesta tjejer ser oförskämt fräscha ut, kanske lite blanka i pannan och på kinderna, medans en annan har vätskebrist på grund av allt svett som runnit ur en, och man kan vrida ur tröjan.

  Ha en bra dag,

  Mvh
  Fritz

  SvaraRadera
 3. Ja det var tider det :)
  Spinning var ju också orsaken till att jag började cykla utomhus!

  SvaraRadera
 4. Brukade gå på bl a dina klasser på Olympic och känner väl igen det där med att alla var ganska stylade och fixade innan passen. T o m bastun var rätt sval. Förmodligen för att man på californiskt vis inte skulle svettas på något okontrollerat generande vis.
  Bor nu uppe i Sundsvall men får ta och se om jag kan ta och titta in på ett av dina spinningpass när jag är i Göteborg nästa gång. Det hade varit kul!

  Ha det!

  SvaraRadera
 5. Det får du göra Christian!
  /Åsa

  SvaraRadera