lördag 17 april 2010

Förkylt

Vaknade upp i fredags och mådde rätt kasst. Ont i huvudet och halsen. Lätt febrig.
Tillståndet är relativt ovanligt för min del. Senast jag var sjuk var 4 dagar i december och innan dess hade jag två halvkrassliga dagar i september 2008.

Jag är glad över att vara så lyckligt lottad att ha ett bra imunförsvar. Egentigen gör jag inget speciellt för att akta mig för förkylningsbakterier, förutom vanlig hygien och att jag försöker undvika springa omkring i svettiga kläder efter tävling/träning. Strategin som innebär att man undviker att träffa folk, inte gå på bio etc tror jag inte på alls. Jag tror att risken är större att man extra känslig och riskerar att blir jäkligt sjuk när man väl träffar folk då, eftersom kroppen inte är van att bli utsatt för bakterier/virus som inte tillhör en själv. Lite skit rensar så att säga.
Sedan behöver man ju inte vara allt för närgången med folk som man vet är sjuka. Faktiskt har det hänt att jag om min sambo sovit i skilda rum inför tävlingar om han kännt sig hängig.

Men man har säkert olika bra imunförvar också och vet man med sig att man är superkänslig kanske man ska vara extra försiktig.

Vad gäller träning under sjukdom har jag också bättrat mig med åren. När jag var yngre och satsade på långlöpning var det sällan någon träning ställdes in på grund av förlylning. Det skulle tränas till varje pris. Det är först i efterhand jag inser hur farligt det var och hur illa det kunde ha gått. Jag hade tur som inte råkade ut för något allvarligt med kroppen.

Jag tror att mina sjukdagar minskat just på grund av att jag tar det lugnt när jag är sjuk.Det går snabbar över då eftersom kroppen kan koncntrera sig på att kurera sig. Visst, vid lättare förkylningar som bara sitter i övre luftvägarna, kan man kanske träna lätt och kanske köra något pass alternativ träning. Men ablsolut ingen högintensiv träning och inga 5 timmarspass. Då jag också har astmaproblem, är mina luftrör extra känsliga under förkylning och brukar strejka om jag ens försöker fdra på max.
Kanske var det en förvarning om infektionen som skedde i onsdags, då vi körde ett testlopp med mtb-landslaget?? Jag lät som en blåsbälg efter ett tag och var på gränsen till ett astmaanfall. Känndes inte alls bra, men klarade mig från något allvarligt genom att hålla lite lägre fart.

Nu bär det av till apoteket för inköp av lite medikamenter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar