fredag 7 mars 2014

Äta lite av varje? -och nytt MTB -lopp!


Ja det kommer ju det ena alarmet efter det andra angående det vi stoppar i oss. För mycket fett är farligt. För mycket kolhydrater är farligt och nu senast: För mycket  protein är farligt. Att för mycket alkohol är farligt vet väl de flesta redan sedan läge, så nu är då alla energigivande ämnen i princip farliga. Det är då hjärnorna på mig och kanske många med mig börjar gå på högvarv och funderar i banorna : öh..., eh...man kanske skulle vara lite vågad och äta lite av varje då? En del grejer med fett, en del med protein och en del med kolhydrat (alkohol är väl det enda energigivande näringsämne vi inte behöver och som kan vara direkt skadligt?) Tänk om vi skulle äta enligt kostcirkeln? Skulle det fungera? Och dessutom äta tillagad kokt, stekt grillad mat och rå och obehandlad.
Vad jag vill säga är att det så ofta fokuseras på bara ett ämne som antingen farligt eller bra, eller det är i alla fall så det tolkas i media och av dem som vill sälja nån form av diet och som sedan skriker ut budksapet som snabbt tas upp av människor som vill uppnå bättre hälsa och/eller nå sin drömvikt. Vi människor är gjorda för att äta lite av varje och det kan dessutom skilja sig beroende på var på planeten vi bor och hur vi lever vårt dagliga liv. (Tänk ekimåer som har en mycket fettrik kost och andra folkgrupper på tex Nya Guinea äter extremt kolhydratrik kost). Kanske är det så att kosten och träningen allt mer blir som Lisa Ström så träffande beskriver i sin blogg. Vi människor har alltid haft ett behov av rening för att uppnå något högre och nu känns det som om det är kosten och träning som mer och mer ska vara verktyget för att uppnå detta.        
Nog om det nu!

  
I dagarna blev det officiellt med ett nytt MTB-lopp, nämligen 1572 Challenge Motala. 65 km på stig och grusväg i Motalaskogarna, blir ett fint tillskott i långloppskalendern!

Läs mer på deras facebooksida och Hemsida! Anmälan är öppen och finns här!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar