söndag 16 augusti 2015

Cykelvasan, 2+5!

Det har varit lite mycket de senaste dagarna så bloggandet har kommit i andra hand. Nu är det dock dags för en summering. Har ju varit i Sälen sen i tisdags eftermiddag och vädret har varit sen stora snackisen under dessa dagar. Helt fantastiskt väder, har gjort dagarna betydligt lättare än om vi haft regn.

Cykelvasan inleddes för min del med en sprint på fredag eftermiddag, där en hel del elitcyklister blivit inbjudna. Tyvärr hade damernas klass några återbud, så vi var få på startlinjen. Å andra sidan var både Jenny och Ida där - två av våra världscyklisyer. Banan var kul med en slingrande klättring och en lite teknisk utförslöpa. Vi damer körde 3 varv och herrarna 4. Det var full fart från start och jag var inte snabb nog i starten så jag kunde med nöd och näppe hänga mig kvar sist i den lilla gruppen. Kunde dock avancera på andra varvet också ta mig förbi Sara och Ida och upp på 2:a-plats. Var krispig i benen på sista varvet, men lyckades hålla undan och rullade in som 2: a efter Jenny. Är grymt nöjd med resultatet. Massor av publik kring banan och stämning på topp! 
Lördagen bjöds på för mig ultra tidig uppstigning strax efter 5, frukost och rull ned till Berga by. Det var hela 4 plusgrader där på morgonen, kallare än det var vid starten på skidvasan tidigare i år, intressant. 
Möjligheterna för att värma upp är inte stora när cykeln ska in i fållan senast 7.30, så min uppvärmning blev några hopp och en joggingtur till lastbilen som skulle frakta kläder. Starten gick bra, men var lite hetsig i vanlig ordning, är mest glad över att jag klarade mig undan vurpor. Försökte hitta ett bra flyt och en bra grupp, och försöka köra kontrollerat. Gick ok, men jag hade ingen större koll på vilka tjejer som var framför och bakom. Lätt att missa när det är folk överallt. Körde till och från med Emmy och enligt hennes föräldrar låg vi ca 1.40 efter täten vid några tillfällen. Ett tag drog jag ifrån Emmy, men hon kom ikapp igen med ca 20 km kvar att köra och då hade min energi börjat att ta slut. Hade ingen langning så var tvungen att hushålla med vätskan i flaskan och dricka ur muggarna vid depåerna. Räknade ut att jag fått i mig strax över litern under loppet, det är för litet på 3 timmars tävlingstiden, men gick ju hyfsat ändå. 

Kom i mål som 5:a, strax efter Emmy och på tiden 3.03, vilket jag är nöjd med, särskilt med tanke på förra gången jag körde CV då jag var helt slut efter en timme och plågade mig i mål på 3.30. Helt annan fart denna gång!
Tråkigt var det dock att höra att en klunga med ca 70 pers precis framför min åkt nästan en mil fel. 2 damer fanns i den, den ena verkar ha brutit och den andra (Jenny Rissveds) kom i mål en bra bit efter oss. Det är ännu lite oklart vad som orsakade denna felkörning, men vet själv att man kan vara väldigt fokuserad på att ta i under ett race och då missa en sväng som inte är övertydligt skyltad. Att detta händer på ett av världens största mountainbike lopp är ändå en gåta.

Vill ändå tacka vasaloppsorganisationen för två grymma race, alla som hejat och supportat både på plats och på sociala media mm. och inte minst Michael på Rideaway för några toppendagar i Sälen - det var fantastiskt!! 


2 kommentarer:

 1. Varför kör du utan langning? Det måste väl gå att ordna, en fråga här på bloggen skulle garanterat ge napp. Jag skulle tex kunnat ge dig några flaskor om jag vetat om det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag brukar oftast inte köra utan langning, men denna gång blev det så. För det första trodde vi att det skulle vara flaskor vid vätskestationerna som det varit tidigare år, men såg inga alls i år (eller så missade jag det totalt) Eftersom de kör Enervit som jag också använder, borde det bli bra tänkte vi.
   För det andra känns det lite framfusigt att fråga folk som man vet redan har fullt upp med andra cyklister redan och Cykelvasan är inte det lättaste att få ihop logistiken på som "langare" :/

   Men det var ett bra tips att efterlysa på bloggen, då kan ju de som verkligen kan och vill svara :) Det får bli det nästa gång jag står utan!

   Radera