torsdag 19 april 2018

Blanka papper, ortoped och ANNAT!


Här sitter jag med ett blankt papper och försöker få ned något till ett eget projekt jag filat på länge. Men det går inte. Det finns inte nån som helst inspiration till att få ned något på pappret. Och när jag väl försöker blir det jättefult och jag suddar bort allt igen. Idéerna och figurerna, som vanligtvis bara är "för mycket i huvudet" är som bortblåsta. Har några andra, halvfärdiga bilder som jag också försöker fortsätta på, men det blir inte alls som jag tänkt, bara trist. Gissar att den enda jag får göra är att vänta. Det är frustrerande när man liksom inte har nån inspiration alls. Hoppas att det vänder när det börjar grönska och blir varmare. 

Återbesök hos Ortopeden förrgår och utlåtande från ultraljudsröntgen av hamstringsfästet jag gjorde för några veckor sedan. Det visade -ingenting! Röntgenläkaren som gjort ultraljudet såg ingen skillnad på senorna på vänster och höger sida. Ortopeden på Axesshuset hävdade då att min partiella senruptur hade läkt. Jag är ju inte läkare eller expert eller så, men för mig låter det helt osannolikt. Rupturen i hamstringsmuskeln uppstod ju i november 2016 och fanns kvar i februari enligt MR-röntgen som gjordes då. Att den då helt plötsligt skulle ha läkt i mars låter ungefär lika sannolikt som när jag var hos en osteopat en gång och hen, genom att klämma och trycka hårt på lårmuskeln sade sig tagit bort den ärrvävnad som funnits där jättelänge. Ungefär samma sak, alltså mer som nåt slags hokus pokus än seriös vård. Man behöver inte direkt ha medicinsk utbildning för att förstå att det inte fungerar så.
"Senor läker på 6 veckor", menade ortopeden, vilket kanske är sant i vanliga fall, men jag undrar varför den i så fall inte läkte i november/december 2016, utan först 2018 i mars efter en MR-undersökning som han remitterat till och som visat att den var trasig? Man kan ha ont ändå, menade han, men även om jag gjort rehab och det känns bättre efter det känns det så pass likt den känsla som varit innan, att den inte kan vara hel än.
Det är i och för sig inte så konstigt att man inte såg något, utraljudsröntgen som gjordes tog max 5 minuter, kändes slarvigt, lite löpande bandprincip. Har gjort samma typ av undersökning på mitt knä på Carlanderska för många år sedan och den tog åtminstone 30-40 minuter att utföra. Men jag kanske inte ska klandra ortopeden som bara tolkade resultatet han fått. Inget syndes = läkt. Det kanske bara är jag som är naiv och tror att man ska tänka lite längre som läkare? 

Ortopedens ordination: "Inte cykla med motstånd (??), inte träna på gym med vikter. Inte hoppa inte gå i trappor inte sitta på en stol". Berättade att jag på inrådan av fysioterapeut cyklat som vanligt, dvs jättemycket, utan att det blivit sämre och att den rehab som jag gör med fysioteurapeuten omfattar träning med vikter och att det blivit bättre av just det. "Ja då måste du ha en bra sadel", menade han och att det är ju bra om det går, att jag gör som jag vill. Inte riktigt bra koll alltså. Ärligt talat tror jag att han satt där och hittade på. Krävs inte så mycket googling för att hitta forskning om senskador som säger att ihärdig excentrisk träning är det bästa för att få senor att läka och att man jobbar med en smärtskala (dvs viss smärta är tillåten i samband med träning). Lärdom av detta: gå till idrottsläkare om du är skadad och vill få bäst råd!

Jag litar 100% på min fysioterapeut som har extremt mycket erfarenhet av hamstringsskador och kommer fortsätta rehaben där som om senan är trasig. Jag kommer också göra en ny ultraljudsunderökning för en second opinion, hos en annan fysioterapeut, som jobbar med idrottskador och behandlingar av sådana. Det var lite synd att jag hittade den kliniken först nu. Det ska bli intressant att se vad utlåtandet blir där, men det är tyvärr inte förrän i början av maj. Men om det nu varit eller är en trasig sena borde det synas något, även om den nyligen skulle ha läkt. En sena återgår liksom inte att se ut som om inget har hänt så snabbt efter att ha varit trasig. För mig är det givetvis viktigt att veta om den är läkt eller inte eller om rupturen är stor eller liten.

Nu till något roligare, jag var i Varberg i går och rekade lite, Det var riktigt skoj. Vi har lite roliga idéer där. Mer om detta kommer dock i något kommande inlägg. See you!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar