onsdag 13 juli 2011

SM-Brons i Borås!

 
2 Kajsa Snihs 1: Alexandra Engen 3: Jag!

Det blev ett brons idag på mountainbike SM i Borås på det som förmodligen var världshistorens sista XC-tempo mästerskap i Sverige. Jag är givetvis nöjd med bronset, men ännu mer nöjd med att jag inte kände av förkylningen under loppet.
Från och med nästa år kommer Tempot bytas ut mot XCE, alltså ett kort elimineringsrace, likt längdåkningens sprint och jag tror att det kommer att bli en höjdare för sporten, även om just den disciplinen, ca 2 minuters cykling inte kommer att gynna mig. Visst är tempo väldigt kul att köra, men publikmässigt är det faktiskt botten, svårt att följa och ingen kan se vad som händer i loppet, vem som tappar och vem som ökar etc. Tempo är ute helt enkelt, det är bara Sverige och inget annat land som envisats med att köra det på SM av någon outgrundlig anledning, troligen tradition. Från och med nu är det dags för nytt!

På morgonen var jag faktiskt osäker på om jag skulle starta, eftersom jag som sagt drog på mig en förkylning i Alperna. I morse var det rätt snorigt, men kroppen kändes ok, så jag bestämde mig att starta och se vad kroppen tyckte om det.  Det är ju alltid svårt att få någon uppfattning om man gör ett bra eller dåligt lopp när man kör tempo, särskilt när ingen säger något eller ger en hint om hur man ligger till. Det jag hörde längs med banan vad mest typ "det ser bra ut" eller typ "heja på", vilket kan innebära allt från att man leder till att man ligger 7:a, eller att man kanske cyklar snyggt. En liten uppfattning kunde jag dock få, eftersom Alexandra Engen startade 1 minut efter mig och hon är ju vanligen den snabbare av oss. Så kunde jag bara hålla henne bakom mig, var loppet inte allt för dåligt, tänkte jag. I näst sista backen hörde jag dock att hon var nära och det var bra, för då fick jag lägga på ett kol sista biten in mot mål. Lyckades hålla undan och slutade alltså trea, ca 12 sekunder från silvret.

Det var en fin genomkörare för XC-loppet på fredag. Ska göra allt jag kan för att inte stelna till för mycket fram till dess. I morgon blir det att rulla XC-banan lite lungt. Eftersom SM går i Borås, ser det också ut att bli regn till XC: t, vilket inte gör så mycket för oss åkare, även om det är trist om det regnar på publiken.

2 kommentarer: