torsdag 19 augusti 2010

Höjdare!

Pulskurvan från Diserödstempot 10km tempo, 97% av max i snitt...

Ett av mina mål för året var att köra en tävling på landsvägshoj. Ett lite vågat mål, eftersom jag inte visste om jag skulle få tag på någon landsvägscykel när jag satte det målet. Nu har jag i alla fall uppnått det! Igår körde jag Diserödstempot utanför Kungälv, 10 km och Distriktmästerskap. Eftersom jag tävlar för Varbergs mtb, gällde mästerskapet inte mig dock.
Ni som känner mig vet att jag aldrig tidigare kört landsvägscykel, det närmaste jag kommit en landvägscykel är Cykelcoss, vilket jag provade för tre år sedan och tävlade på lite mer "allvar" först förra året. Ja, jag har nog varit lite avigt inställd till det, även om jag blivit mer och mer sugen att prova de senaste 5 åren, men av olika anledningar inte haft möjlighet.
Tempo var det i alla fall som fick bli premiärtävling. Som tur var var det bara en handfull som var utrustade med tempocykel och tillörande attiraljer. Provade Mattias Lundqvist fina tempohjälm och såg enormt löjlig ut i den, så det kanske inte var min grej ändå..
Kul, svårt och jobbigt var det att köra tempo. På SM i mtb körs ju också tempo och jag har alltid gillat det, även om det känns lite förlegat att ha det på ett mästerskap. Det är ju typ bara på svenska mästerskap det körs.
Det var ju rätt annorlunda att köra tempo på landsväg. För det första är jag rätt ovan att sitta på cykeln och än mindre ta i på den. För det andra var det max 15-20 höjdmeters klättring.
Det fäpplades med växlar. Antingen valde jag för lätt växel eller så var den för tung. Det fäpplades också med styret, skulle jag hålla uppe eller nere? Jag gjorde också det vanliga nybörjarfelet, började trampa som en dåre och gick ut alldeles för hårt. Stumnade rejält sista 2 km mot mål.
Hade hoppats komma under 15 minuter, men slutade på 15.50 i lite motvind. Vet inte om det är bra eller dåligt, jobbigt var det i alla fall, snittpulsen blev 97%.
I helgen är det mycket cykel i göteborgsområdet, så chansen finns att det blir fler landsvägstävlingar körda...

1 kommentar:

  1. Du var ju jätte snygg i tempohjälm Åsa! Ska kolla om det blev nån bild.

    Ses imorgon!

    Catarina

    SvaraRadera