fredag 18 juni 2010

Superiore!


Provade detta vin idag. Inte för att jag är någon vinexpert, men det är roligt att prova det som tillverkas lokalt. Livigno tillhör området Valtellina, men här odlas inget vin, då det ligger för högt upp. Däremot i Tirano några mil här ifrån. Helt ok för min smak i alla fall. Det blev dock inte mer än ett glas, så flaskan lär räcka länge.

Annars är det kul att handla här i Italien, råvarorna håller högsta kvalité, man ser ingen rutten frukt eller halvmjuk gurka i disken här inte. I Livigno säljs också mycket lokalproducerat i affärerna, tex ost, mjölk, pasta, kött, torkad svamp och olika marmelader. Nu äter jag ju inte kött, men annars är det här en "köttregion". Fisken är det värre med.

Förutom att det säljs mycket lokalroducerat är Livigno också en slags skattefri zon, vilket gör att det säljs märkeskläder, glasögon, klockor, cigareter, parfym, elektronik och sprit "tax free". Fast så billigt vet jag inte om det är. De märken som säljs är ju ändå så pass dyra, så några procents rabatt gör ju inte att det blir H&M-priser precis. (dock har de mycket rea!!) Bensin är däremot mycket billigare. Det tog mig ett tag att fatta varför ett samhälle som bara har ca 6000 invånare har så ofantligt många bensinstationer...

En annan konstig sak är Livignodalen inte omfattas av EU-regler. Man får alltså inte köpa med sig vad som helst eller hur mycket varor som helst härifrån. Regerlna är mycket restriktiva (typ som de gamla reglerna i sverige) och det finns tullar på alla tre vägarna som går ner till dalen, även den som gränsar till Italien.

För övrigt så ägs den enkelriktade tunneln vid "passo de Gallo", vid gränsen till Schweiz av en privatperson, som alltså inkasserar 10euro för varje bil som passerar (och mer för bussar, husbilar mm).
Bra affärside: bygg en tunnel till en av de mest otilgängliga, orterna i europa och låt alla som vill dit betala! Även liften Mottolino ägs enligt ryktet av en privatperson/familj. Förra sommaren blev de sura och vägrade starta liften precis när freeridesäsongen skulle starta.. Bäst att hålla sig väl med dessa familjer.

Just det, idag blev det en 3 timmars tur på stigarna kring Livigno och upp på den extremmt branta "La Pedaleda"-stigen till Passo de Eira på 2208 m. Gott var det!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar