onsdag 12 januari 2011

Så kan det gå om man lånar ut en CX-cykel...

     3 på gång! Foto Jahn Ekman


Egentligen började det hela redan 2007. Mölndals CK skulle anordna sin CX-tävling vid Slottskogsvallen. De undrade om jag ville vara med och det ville jag, men jag hade ingen cykelcross och inga pengar att köpa någon för heller. MCK erbjöd mig då att låna en av deras "klubbcyklar", en cross av enklare modell, men ändå en cross. På tävlingsdagen blev det en snabbinställning av cykel och sen race, jag visste inte hur man växlade, eftersom jag inte ens kört landsvägscykel innan. Loppet gick sådär, men jag hade väldigt kul. Efter det har jag alltid varit sugen på att tävla mer i cyckelcross! På hösten 2008 opererade min ena axel, kunde inte cykla och fick istället vara åskådare när SM i cykelcross avgjordes i Göteborg. Detta ökade suget att tävla ännu mer. Men inte kunde väl jag köra sånt där?
2009 började jag köra på CUBE-cyklar via Biketoyz. De tyckte att jag självklart skulle köra SM i Borås och att jag kunde få låna en Cykelcross av dem. Den här gången hade jag hela 2 veckor på mig att vänja mig vid cykeln. Det slutade med en andra plats på SM, kanske inte så sensationellt med tanke på den leriga tungkörda banan,det är ju lite det jag gillar, men kul i alla fall. Körde också sista cuptävlingen och blev 2:a, samt en tävling i Danmark i snö som jag vann. 2010 gav jag mig in i matchen helgen innan SM och körde sedan resretande tävlingar i cupen. Det var inte meningen att det skulle bli så, men så blev det eftersom jag inte kunde låta bli.

Igår fick jag beskedet att jag var uttagen att köra VM i Cykelcross Det blir jag och Karin Aune på damsidan. Det känns hissnande! Har länge haft viljan att se en internationell crosstävling på riktigt. Nu ska jag vara med i en själv. En crosstävling i Sverige är något helt annat än VM i Cykelcross. Något helt annat. Hade jag vetat det tidigare hade jag nog försökt att köra åtminstone en världscup eller Belgisk tävling  innan, nu blir det istället att kasta sig in i inte bara det stora, utan det största i diciplinen. Målet är att få ut mesta möjliga ur kroppen under tävlingen och kämpa till slutet. Jäklar vad trött jag ska bli! Det blir stentufft men kul, jag har fortfarande mycket kvar att lära då det gäller cykelcross, på alla plan. Jag hoppas verkligen att landslaget gör att andra svenska cyklister blir sugna att testa på denna disciplin av cyklingen. En stor eloge till alla engagerade i CX-cupen och alla de som stöttar mig och andra cyklister i min satsning. Utan er hade det inte gått.

4 kommentarer:

 1. Grattis till uttagningen och lycka till!

  //Malin

  SvaraRadera
 2. Grymt kul Bruttan, grattis!!

  /Catten

  SvaraRadera
 3. Grattis Åsa!!

  Kör så det ryker:)

  Ska jag ge mig på cross så blir det på lånecykel. Så det kommer nog inte att hända.

  SvaraRadera